Internetproviders strijden tegen computervirussen

7 Internetproviders en SIDN, het bedrijf achter de .nl-domeinnamen, gaan samen het aantal besmette computers van hun klanten verminderen. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) ondersteunt de komst van deze database met een bedrag van € 285.000,00.

‘Deze aanpak zorgt voor minder overlast voor ondernemers en burgers en vergroot de veiligheid van internet’, aldus minister Verhagen van EL&I. ‘Veilig en betrouwbaar gebruik van ICT is van groot belang voor de Nederlandse economie.’

Het centrum zal door het leven gaan onder de naam ‘Abuse IX’, wat staat voor Abuse Information Exchange. Abuse IX verzamelt en verwerkt op een centraal punt alle informatie over botnetbesmettingen. Op die manier worden besmette computers sneller opgemerkt en kunnen klanten beter en sneller geholpen worden. Abuse IX is naar verwachting in het eerste kwartaal van 2013 operationeel.

Botnets

Netwerken van computers die zonder medeweten van hun eigenaar besmet zijn met een virus of andere kwaadaardige software worden ook wel ‘botnets’ genoemd. Botnets worden op grote schaal ingezet voor het versturen van spam,het uitvoeren van cyberaanvallen en identiteitsfraude.

De botnetsoftware zorgt op de besmette computer meestal voor weinig problemen; vaak wordt de besmetting helemaal niet opgemerkt. Maar botnets kunnen grote overlast en schade veroorzaken aan anderen. Volgens onderzoek van TU Delft hebben 5 tot 10% van alle computers in Nederland jaarlijks te maken met een botnetbesmetting.

Abuse IX

Abuse IX is een initiatief van internetproviders KPN, SOLCON, Tele2, UPC, XS4ALL, Zeelandnet. Ziggo en SIDN in samenwerking met het Platform Internetveiligheid (PIV)


Contact

Wilt u meer informatie over narrowcasting en wat narrowcasting voor uw organisatie kan betekenen, neem dan contact met ons op.

Chaboma Solutions B.V.
Handelsweg 9
1851 NX Heiloo
T: 088-9090400
F: 088-9090499
E: info@chaboma.nl
W. www.chaboma.nl

Onze medewerkers beantwoorden graag eventuele vragen die u nog heeft.

Referenties:

Over Chaboma

Chaboma Solutions De combinatie van een heldere visie, een ambitieus team en de vereiste expertise maakt Chaboma Solutions tot de aangewezen specialist in narrowcasting oplossingen.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s