De TV trends van 2013

ultra-hdDat televisies en monitoren de afgelopen tijd steeds groter, platter en mooier zijn geworden is duidelijk zichtbaar. Wat kunnen we verwachten in 2013?
Op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas presenteerden bedrijven als Panasonic, LG, Sharp, Sony en Samsung hun nieuwe tv’s en prototypes. Hieruit blijkt dat er steeds meer vraag is naar grotere formaten en wordt OLED en Ultra HD beschikbaar voor een groter publiek.

Groter dan 40 inch

De meeste Nederlanders hebben thuis minimaal één televisie staan waarvan het gemiddelde formaat rond de 40 inch ligt. Daar waar het 32-inch segment sterk afneemt, zit de grootste groei in de monitoren boven de 50 inch. Redenen hiervoor zijn de steeds betaalbaardere prijzen en de steeds dunner wordende randen van de schermen waardoor ze veel minder ruimte innemen van voorheen.

OLED in plaats van LED en LCD

Pas dit voorjaar kan Nederland kennismaken met de OLED televisie waardoor deze trend zich pas in de loop van dit jaar verder zal ontwikkelen. OLED (Organic Light Emitting Diode) schermen zorgen voor een betere beeldkwaliteit dan LCD of LED schermen, het contrast ligt hoger, de kleuren zijn dieper en het beeld is scherper. De eerste generatie OLED tv’s was maarliefst 4 millimeter dik, het nieuwe model is met 5,9 millimeter iets dikker maar nog steeds verbazingwekkend dun. Naast deze voordelen zenden OLED schermen ook nog zelf licht uit waardoor er geen backlight meer nodig is en ze dus minder stroom verbruiken.

Ultra HD

In plaats van Full HD verschuift de trend naar Ultra HD, wat inhoud dat het scherm over minimaal 3840×2160 pixels beschikt. Dit is in totaal vier keer zoveel pixels als bij een Full HD-scherm. De vraag die rijst is of het menselijk oog het hoge aantal pixels per inch wel kan waarnemen op kleinere schermen. Hoe kleiner het scherm is, hoe meer pixels het per inch heeft. Machiel Frijters, marketingdirecteur bij Sony Nederland, stelt echter dat het verschil in scherpte wel te zien is en laat weten dat Sony zelfs werkt aan kleinere formaten Ultra HD-tv’s.

Het einde van 3D?

Opvallend is dat 3D tijdens CES bijna niet meer naar voren komt. Tijdens de persconferenties werd het nauwelijks genoemd en veel grote merken laten 3D compleet links liggen. Het Amerikaanse Stream TV daarentegen presenteerde wel een nieuwe techniek voor de weergave van 3D materiaal zonder het gebruik van een 3D bril. Stream TV zegt met deze Ultra-D techniek de toekomst van 3D in handen te hebben. Een groot voordeel van deze techniek is dat het ondersteuning biedt aan de eerder gepresenteerde Ultra HD trend. Wanneer we de techniek van Stream TV kunnen gaan verwachten is niet duidelijk. Dimenco, een aftakking van Philips, zegt ook een nieuwe techniek te hebben ontwikkeld waardoor brilvrij 3D tv kijken voor consumenten steeds dichterbij komt.

Bron: Hester Naaktgeboren

Contact

Wilt u meer informatie over narrowcasting en wat narrowcasting voor uw organisatie kan betekenen, neem dan contact met ons op.

Chaboma Solutions B.V.
Handelsweg 9
1851 NX Heiloo
T: 088-9090400
F: 088-9090499
E: info@chaboma.nl
W. www.chaboma.nl

Onze medewerkers beantwoorden graag eventuele vragen die u nog heeft.

Referenties:

Over Chaboma

Chaboma Solutions De combinatie van een heldere visie, een ambitieus team en de vereiste expertise maakt Chaboma Solutions tot de aangewezen specialist in narrowcasting oplossingen.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s