Het land van de (on)begrensde mogelijkheden

USADe patentstrijd tussen zo’n beetje alle grote smartphone fabrikanten zal niemand zijn ontgaan, met als voorlopig hoogtepunt de toekenning van 1 miljard dollar schade door Samsung aan Apple. Uiteraard is hier het laatst woord nog niet over gezegd.

Met name in America (USA) wordt op zo’n beetje alles wat los en vast zit patent aangevraagd. Het land van de onbegrensde mogelijkheden wordt zo in toenemende mate het land van de begrensde mogelijkheden. Uitvindingen moeten uiteraard beschermd worden, maar de US of A is daarin te ver doorgeschoten.

SlideswitchWat denkt u bijvoorbeeld van het patent op het unlock scherm van de iPhone. Dit patent dwingt alle andere fabrikanten om iets anders te verzinnen, maar is natuurlijk niets meer dan de software variant van de aloude schuifschakelaar. In Europa is de software-implementatie van een bestaande techniek niet te patenteren. Het is niet voor niks dat iedereen intuitief begrijpt hoe deze “uitvinding” werkt. Vergezocht? Het kan nog gekker. Recent heeft de USTSO patent verleent aan Apple voor het elektronisch simuleren van het omslaan van een bladzijde. Nu lijkt me voor deze vinding “prior art” wel vindbaar. Dit wil zeggen dat indien kan worden bewezen dat de vinding elders eerder is toegepast en openbaar gemaakt, het patent niet geldig is. En volgens mij zien we al 10 jaar of langer omslag-simulaties voor online-catalogi zoals bijvoorbeeld van meubelmerk Xooon. Vorig jaar heeft de Obama administration al een patent reform wet aangenomen, die begin volgend jaar van kracht wordt. Die wet gaat nog niet zo ver als de europese patentwet, waarin de nieuwheid en orginaliteit van de vinding veel meer aanwezig moeten zijn, maar is een stap in de goede richting. En dan tenslotte dit patent nr 8.296.422, verleend aan Sony: Method and system of manipulating data based on user-feedback. Omdat een beeld nu eenmaal meer zegt dan 10.488 woorden volgt dat hieronder:

sonyadverpatent
Kortom: je zit naar een spannende film te kijken, wanneer die wordt onderbroken voor reclame. In plaats van zoals gewoonlijk naar het toilet te gaan of koffie te zetten, moet je nu luidkeels de naam van de sponsor roepen. Spraakdetectie apparatuur analyseert omgevingsgeluid en besluit of de naam geroepen is. Pas dan wordt de film hervat. Ik zie wel een lichtpuntje trouwens: normaal gesproken moet je rennen en constant in de gaten houden of de film al weer begonnen is. Nu kan je alles op je gemak doen, en pas als je weer helemaal gesettled bent spreek je de verplichte naam uit, al dan niet vergezeld van het opsteken van enkele middelvingers. Ik hoop dat alle fabrikanten tegelijk met deze vinding komen (allen aan Sony licentierechten te betalen uiteraard), want anders zie ik het toch somber in voor de omzetcijfers van Sony. En valt het u op dat in deze patent-aanvraag alvast maar de naam van een sponsor genoemd wordt? McDonalds! En dat “film” wordt uitgebeeld door twee mensen waarbij de één de ander onder schot houdt (of erger)?  Het blijven cowboys, die Americanen. Maar goed. De lijn naar narrowcasting is gemakkelijk te trekken. Wat bijvoorbeeld te denken van de bakker die gratis krentebollen weggeeft voor een ieder die luidkeels scandeert dat deze bakker toch wel het lekkerste brood bakt. Vooral ideaal in winkelcentra waar de winkels een open structuur hebben. En kent u die snelweg-tankstations waarbij toegang tot de toiletten wordt geregeld door een tol-poortje of toiletjuffrouw? Er zijn vast sponsors te vinden voor een systeem waarbij het tolpoortje pas opengaat na roepen van de naam van deze sponsor. Glorix! Ambi-Pur! Er zijn vast nog andere ludieke ideeen te bedenken. Laten we hier wat prior art genereren en zo voorkomen dat daar dan weer patent op wordt aangevraagd. Dus heeft u suggesties plaats deze dan in het commentaar hieronder. Obama zal u dankbaar zijn.


Contact

Wilt u meer informatie over narrowcasting en wat narrowcasting voor uw organisatie kan betekenen, neem dan contact met ons op.

Chaboma Solutions B.V.
Handelsweg 9
1851 NX Heiloo
T: 088-9090400
F: 088-9090499
E: info@chaboma.nl
W. www.chaboma.nl

Onze medewerkers beantwoorden graag eventuele vragen die u nog heeft.

Referenties:

Over Chaboma

Chaboma Solutions De combinatie van een heldere visie, een ambitieus team en de vereiste expertise maakt Chaboma Solutions tot de aangewezen specialist in narrowcasting oplossingen.
Dit bericht werd geplaatst in Artikel en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s