Filmpje streamen kan miljarden kilo’s CO2 besparen

streamenAls we de DVD verbannen en massaal gaan streamen, dan kan dat miljarden kilo’s koolstofdioxide besparen. Dat hebben onderzoekers berekend. Mede dankzij efficiënte laptops en tablets is streamen vandaag de dag de duurzame keuze.

Wie een filmpje wil kijken, kan in principe twee dingen doen. In de auto stappen en een DVD kopen of huren. Of zijn laptop of tablet aan gang zwengelen en de gewenste film streamen. Wie het liefst zo duurzaam mogelijk leeft, doet er beter aan de laptop op te starten, zo stellen onderzoekers nu in het blad Environmental Research Letters.

Kopen of streamen

Met name de transmissie van data tijdens het streamen kost veel energie en CO2-uitstoot. Toch weegt die uitstoot niet op tegen een ritje naar de winkel of videotheek om een DVD’tje op te pikken, zo blijkt uit berekeningen. Wie een DVD’tje online huurt, verbruikt ongeveer net zoveel energie en produceert ongeveer net zoveel CO2 als iemand die die datzelfde filmpje streamt.

De vergelijking

In 2011 zou in de VS zo’n 192 petajoules aan energie zijn verbruikt en 10,4 miljard kilo CO2 zijn uitgestoten door streaming en DVD’s kopen (online of in de winkel) en huren. De onderzoekers schatten bovendien dat een uur streamen zo’n 7,9 megajoules aan energie kostte, terwijl het kijken van een traditioneel DVD’tje 12 megajoules kostte. De uitstoot van streaming is ook beperkter dan die van een traditioneel DVD’tje: 0,4 kilo CO2 tegenover 0,71 kilo CO2.

Miljarden kilo’s

In hun berekeningen stellen ze dat als alle DVD-kijkende Amerikanen in 2011 overgestapt waren op streaming, inmiddels zo’n twee miljard kilo aan CO2-uitstoot vermeden zou zijn. Ook zou zo’n 20 petajoules aan energie bespaard zijn (vergelijkbaar met het energieverbruik van 200.000 Amerikaanse huishoudens).

De onderzoekers moedigen ontwerpers aan om zich vast te bijten in het terugdringen van de uitstoot en het energieverbruik van streaming door nog efficiëntere apparaten te ontwikkelen. “Dat is met name in de nabije toekomst heel belangrijk, omdat men verwacht dat mensen dan nog grotere hoeveelheden content gaan streamen dan nu al het geval is,” stelt onderzoeker Arman Shehabi.

Bronmateriaal:
Streaming video more ‘green’ than DVDs? Billions of kilograms of carbon dioxide could be saved by scrapping discs, study shows” – Institute of Physics

Contact

Wilt u meer informatie over narrowcasting en wat narrowcasting voor uw organisatie kan betekenen, neem dan contact met ons op.

Chaboma Solutions B.V. Handelsweg 9 1851 NX Heiloo T: 088-9090400 F: 088-9090499 E: info@chaboma.nl W. www.chaboma.nl

Onze medewerkers beantwoorden graag eventuele vragen die u nog heeft.

Referenties:

Over Peter Dousma

Just ask me...
Dit bericht werd geplaatst in Artikel en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s