Google bouwt een eigen kwantumcomputer

kwantum_computerJe kunt veel zeggen over Google, maar één ding is zeker: het bedrijf werkt aan de toekomst. Sinds 2009 is Google al bezig met het bouwen van een kwantumcomputer, maar het project komt niet echt van de grond. Daar lijkt nu verandering in te komen.

Zo meldt Technology Review dat professor John Martinis van de universiteit van Californië bij Google gaat werken. Bij deze universiteit wordt een nieuwe kwantumlaboratorium gebouwd, waar het team van de professor een chip probeert te ontwikkelen voor in Google’s kwantumcomputer.

Hoe werkt een kwantumcomputer?

Een traditionele computer werkt met bits. Oftewel: een bit heeft een waarde 0 of 1. Een qubit kan daarentegen 23% 0 en tegelijkertijd 77% 1 zijn. Hierdoor heeft een kwantumcomputer minder qubits nodig om waardes uit te drukken. Een nadeel is dat qubits met kwantumdeeltjes werkt, die verstoord kunnen raken door verstrengeling of superpositie. Aan onderzoekers de taak om de kwantumtoestand beheersbaar te maken in kwantumprocessoren.

Qubits

Martinis werkt hard aan de bouw van qubits, die zo goed als foutloos zijn. “De manier waarop wij de qubits bouwen, maakt een kwantumcomputer nog beter”, vertelt Martinis. Op dit moment heeft Google al een D-Wave-kwantumcomputer, maar deze computer slaagt er niet in om problemen beter op te lossen dan andere computers.

Vervaltijd

Er is één groot probleem, namelijk dat qubits snel vervallen. Een qubit heeft een bepaalde superpositie (en is dan 0 én 1), maar komt in aanraking met zijn omgeving en zal dan 0 óf 1 zijn. De vervaltijd van een qubit in een D-Wave-computer is enkele nanoseconden, maar Martinis hoopt dat zijn qubits een vervaltijd hebben van dertig microseconden. Dit is nodig om een stabiele kwantumcomputer te creëren.

Gevolgen voor de wetenschap

De gevolgen voor de wetenschap zouden groot zijn. Een kwantumcomputer overstijgt supercomputers, waardoor het mogelijk is om gigantische hoeveelheden data te analyseren en allerlei verbanden en patronen te vinden. Het is wel de vraag of een kwantumcomputer ooit in onze woonkamers te vinden is. Wat denkt u?

Bronmateriaal:
Google Launches Effort to Build Its Own Quantum Computer” – Technology Review

Contact

Wilt u meer informatie over narrowcasting en wat narrowcasting voor uw organisatie kan betekenen, neem dan contact met ons op.

Chaboma Solutions B.V. Handelsweg 9 1851 NX Heiloo T: 088-9090400 F: 088-9090499 E: info@chaboma.nl W. www.chaboma.nl

Onze medewerkers beantwoorden graag eventuele vragen die u nog heeft.

Referenties:

Over Peter Dousma

Just ask me...
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s